Wat is de gezondste honing?

Wat is de gezondste honing?
augustus 6, 2012 sharon

Honing, de supermarkt en biologische winkel staan vol met allerlei soorten, maten en smaken. Kun je nog slimme keuzes maken op het gebied van honing? Gelukkig wel!

Kies biologisch!

Kies ten eerste voor biologisch. Namelijk, aan niet biologische honing kan suikerwater worden toegevoegd, of bijvoorbeeld aan het ‘voer’ voor de bijen. Dit kun je helaas niet terugvinden op etiket, dus je weet er niks over. Bij biologische honing mag dit niet, dus zo ben je er zeker van. Overigens zie je het ook vaak een beetje aan de prijs. Honing is best prijzig, en suikerwater niet. Dus goedkope honing is vaak niet de beste honing…

Kies lokaal!

Kies ook voor lokale honing. Misschien moet je even zoeken, maar vaak zijn er wel lokale imkers die honing verkopen. Het voordeel van lokale honing is dat wanneer je elke dag een eetlepel neemt, het helpt tegen hooikoortsklachten en allergieën. Toch mooi meegenomen?

Kies voor rauwe honing!

Tegenwoordig kiezen ook steeds meer mensen voor rauwe honing. Rauwe honing is onverhit en bevatten meer vitaminen en mineralen dan gewone honing. Deze honing kun je nu ook vinden in bijvoorbeeld de biologische supermarkt. Vraag ernaar als je het niet kunt vinden.

Honing en je bloedsuikerspiegel

Honing heeft wel invloed op je bloedsuikerspiegel. Daarom wordt er al eeuwenlang gezegd: honing is lekker, maar neem niet teveel!

Comments (22)

 1. Lieve van den Berg 8 jaar geleden

  Acaciahoning is de beste honing omdat die de minste suiker bevat. Deze honing versuikert ook niet. Blijft alijd vloeibaar. Verkrijgbaar in een natuurwinkel

 2. Pim 8 jaar geleden

  Biologische honing betere keuze? Nee! Qua suikergehalte is er nauwelijks verschil tussen honing en suikerwater. Honing = suikerwater met een smaakje! Het is funest voor je bloedsuikerspiegel.
  dat beetje enzymen ed dat er ook in zit, weegt daar echt niet tegenop.
  Dit is dus een ronduit misleidend verhaal. Als je echt suikervrij wilt leven eet je ook geen honing.
  Leven zonder suiker is ook veel beter vol te houden als je jezelf allerlei zoetigheid ontzegt. Je gaat er vanzelf minder naar verlangen.

  • Auteur
   sharon 8 jaar geleden

   Hoi Pim, ik heb het over geraffineerde suikers en die zijn niet aanwezig in biologische honing. Natuurlijk zit honing vol NATUURlijke suikers, daarom is het zoet. En daarom staat er ook bij dat het invloed heeft op je bloedsuikerspiegel en dat je dit niet teveel moet nemen.
   Ik denk dat mensen het beste zelf kunnen bepalen of ze honing nemen in hun suikervrije leven en de mensen die ´last´ krijgen, die kunnen voor zichzelf bepalen dat ze dat niet willen. Ik eet het zelf nauwelijks.
   En veel mensen vinden het dus niet gemakkelijker als ze 100% zoet ontzeggen, die houden het niet vol. Dus voor die mensen mag er best een alternatief zijn, voor verjaardagen, feestjes, weekend, whatever. Maar ik ben erg blij voor je dat jij dit wel kan, alleen maar beter toch?

  • Auteur
   sharon 8 jaar geleden

   Zie ook dit artikel over rauwe honing (wat anders is dan verhitte honing): http://www.foodmatters.tv/articles-1/the-healing-power-of-honey-from-burns-to-weak-bones-raw-honey-can-help

 3. Joey 8 jaar geleden

  Straks even bij de Gimsol in R’dam kijken wat ze daar allemaal hebben… Werkt namelijk ook goed tegen keelpijn, toch?

  • Auteur
   sharon 8 jaar geleden

   Ja ik neem het graag wanneer ik last heb van hoesten ofzo. Beter dan die keelpastilles 🙂

 4. Lydia 7 jaar geleden

  Straks bestaat er geen honing meer. Want bijen zijn nergens meer te bekennen en hommels ziet je ook niet meer zo veel als 5 à 10 jaar geleden!
  5 à 10 jaar geleden was mijn tuin vol met hommels en bijen! Maar nu anno 2013? ik kan ze tellen zo weinig, gewoon een paar en meer niet!
  Ik vraag mij af, zijn de bloembollen misschien ook genetisch zo gemanipuleerd gemodificeerd door de mens dat bijen en hommels er geen stuifmeel meer in vinden???
  Ik maak ik best zorgen dat er geen bei of hommel meer te zie is althans echt weinig!
  Erik be niet de enige die dit heeft geconstateerd .

  • Jan 7 jaar geleden

   Kom maar eens bij mij in de tuin kijken,hier zitte duizenden bijen.En ik heb ook nog echte honing voor je te koop! Groetjes Jan

 5. - 7 jaar geleden

  Bestaat honing niet voornamelijk uit suiker?…

  Wel 70%

 6. Jasper 5 jaar geleden

  Als ik naar een reformzaak of natuurwinkel ga, ben ik dan gegarandeerd van het beste product?
  Heb hehoord dat er namelijk gesjoemeld wordt met honing.

 7. Niels 5 jaar geleden

  Hallo allemaal, ik verkoop honing rechtstreeks van een imker uit België: http://belgie-winkel.com/webshop/categorie/eten/honing/. Met vriendelijke groet, Niels

  • Mia 4 jaar geleden

   Hoi Niels
   Waar zit je lijkt me goed om honing bij je te kopen!!!

 8. Fred 4 jaar geleden

  Over het suikervrij naar mijn mening is suikervrij niet goed.
  Suiker zit ook in fruit natuurlijke suikers zoals het ook moet zijn in honing en daar is niks mis mee. Net zoals een mens zout nodig heeft of water heeft men ook suiker nodig maar wel natuurlijk en niet gerafineerde gecreëerde rotzooi.

  • Sebastiaan 4 jaar geleden

   We focussen ons alleen op geraffineerde suikers. We zijn helemaal voor natuurlijjke suikers die in een compleet ongeraffineerd product zitten, zoals in fruit

 9. Harry 4 jaar geleden

  Wie kan mij zeggen wat de beste biologische rauwe honing is ? Is deze te koop in de gezondheidswinkel of kan ik hiervoor het beste naar een imker ?

 10. GB 4 jaar geleden

  Veel imkers in Nederland geven suikerwater aan hun bijen 🙁

  • Michiel 2 jaar geleden

   Honing is de wintervoorraad voedsel voor de bijen. Als je de honing van ze afpakt hebben ze geen eten meer en gaan ze dood. Daarom krijgen ze suikerwater.

 11. Ricardo 3 jaar geleden

  Beste mensen ik ben er van overtuigd dat bilogische honing een goed natuurproduct is geen twijvel mogelijk.

  Maar of we nu kristalsuiker of honig nemen chemisch is er absoluut geen verschil, D-Glucose is gewoon hetzelfde of dat nu geraffineerd is of niet .

  Dus geen misleidende hocus pocus , maar wel gewoon eerlijk zeggen dat Imker honing een eerlijk product is uit de natuur. Maar dat rietsuiker of bietensuiker evengoed. Belangrijk is neem niet teveel suikers en koolhydraten op in je dagelijkse voeding .

 12. Grietje Lautenbach 3 jaar geleden

  Rauwe ongepasteuriseerde honing uit Canada verkrijgbaar bij Friesvleespakket.nl. Heerlijk!

 13. Otto 2 jaar geleden

  De imkers geven aan het eind van het seizoen suikerwater aan hun bijen om te overleven. Er zijn te weinig bloemen en teveel asfalt en teveel tegels in de tuin. Rauwe honing is het beste product van de bijen die er nog zijn. Mijn bijen staan bij een biologische boer en die doet aan groenbemesting ( gele mosterd, phacelia, bladramanas en andere bloeiende planten ) en niet met drijfmest. Dit is een boer die zijn land bewerkt zoals het hoort. Kijk maar op (boerenmetontzag)

 14. Assia 2 jaar geleden

  Grietje Lautenbach , is dat een crèmehoning ?

 15. Karlijn 1 jaar geleden

  Gezonde honing koop je standaard bij de imker en niet in de supermarkt. Rauwe honing is daarnaast een vrij vage term. De meest pure vorm van honing is Raathoning. Kijk maar eens hier voor echte honing van de imker: https://www.dewerkbij.nl/webshop/honing

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*