Is losse fructose ook gezond? En natuurlijk?

Is losse fructose ook gezond? En natuurlijk?
september 29, 2012 sharon

Zoals we weten zit fructose (net als glucose) in fruit. Helemaal natuurlijk dus! Zo’n pakketje fruit is heel gezond, vol vitaminen, mineralen en vezels. Fructose in fruit is dus niets mis mee!

Geraffineerde fructose

Wanneer je fruit gaat bewerken en je de fructose eruit haalt, dan is de fructose niet meer gezond. Je spreekt dan van een geraffineerde suiker en heeft dezelfde nadelen als witte tafelsuiker. Fructose heeft dan namelijk geen vitaminen, mineralen en vezels meer, die essentieel zijn om suiker te verwerken in je lichaam.

Geen verschil tussen fructose of kristalsuiker

Er is dus geen verschil tussen een zakje fructose of een zakje kristalsuiker. Natuurlijk zijn er wel verschillen, scheikundig gezien, maar als je kijkt naar het wel of niet bewerkt (geraffineerd) zijn, is er geen verschil. Beiden net zo erg!

Kies liever voor een natuurlijke suikervervanger.

Comments (2)

 1. Suzanne de Wilde 7 jaar geleden

  Bij de reform kraam op de markt verkopen ze chocolade hazelnoot pasta ‘suikervrij’ maar als eerste ingrediënt staat fructose vermeld. Bij navraag zou dit gaan om een fruitsuiker dus ook de goede langzame opname van het lichaam. Ik heb mijn twijfels omdat het nu toch geraffineerde fructose is omdat het uit fruit in de pasta is gestopt?

  Kan je antwoord geven op deze verwarring?

  Mvg
  Suzanne

  • Sebastiaan Numan 7 jaar geleden

   Hallo Suzanne

   Je twijfels kloppen. Fructose is een geraffineerde suikervorm die je bloedsuiker snel zal laten stijgen. Dat het een fruitsuiker is maakt in dat opzicht niets uit.
   Fructose is in dat opzicht even slecht als gewone witte suiker.

   Mvg

   Sebastiaan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*