Alles over palmsuiker en kokosbloesemsuiker

Alles over palmsuiker en kokosbloesemsuiker
augustus 3, 2012 sharon

Een populaire suikervervanger die vaak wordt aangeprezen als een goede vervanger met weinig effect op de bloedsuikerspiegel. Nu zijn de meningen daarover verdeeld, volgens sommigen heeft het geen effect op de bloedsuikerspiegel en volgens anderen wel.

Waar wordt palmsuiker van gemaakt?

Palmsuiker wordt gewonnen uit verschillende palmbomen, zoals bijvoorbeeld de Arengpalm, Dadelpalm, Palmyrapalm. Als het uit de kokospalm komt, dan wordt de suiker kokosbloesemsuiker genoemd.

Hoe wordt palmsuiker gemaakt?

Officieel is de suiker het sap dat in de palm zit. Deze wordt gedroogd en gemalen tot suikerkorrels. Maar je vindt het ook als kleverige pasta’s en andere structuren en versies. Omdat er zoveel verschillende palmbomen zijn, kan het verschillen in kleur, smaak en structuur.

Palmsuiker in bakrecepten en de zoetkracht

Populair is nu de Arenga Palmsuiker. Deze kun je kopen in de biologische winkels en online. Palmsuiker werkt erg goed in bakrecepten als suikervervanger. De zoetkracht is ongeveer vergelijkbaar met normale suiker.

Palmsuiker en de bloedsuikerspiegel

Ook al schijnt palmsuiker geen invloed te hebben op de bloedsuikerspiegel, toch hoor ik van mensen die daar wel last van hebben. Ook de bekende ‘zin in zoet’ kan toenemen na het eten van een gebakken iets met palmsuiker. Als je dit merkt bij jezelf, neem het dan weinig of ga op zoek naar een vervanger waar je beter tegen kunt.

Altijd geldt voor suikervervangers: geniet met mate!

Comments (12)

 1. Eliane 8 jaar geleden

  Ik heb nog geen zoetigheden gebakken, maar inmiddels wel oerzoet gekocht. Ik heb meerdere lekkere recepten waarin ik de kristal- of basterdsuiker wil vervangen door oerzoet. Heb jij een advies over de hoeveelheden? Ik heb die info nog niet kunnen vinden.

  • Auteur
   sharon 8 jaar geleden

   Hai! Je kunt het ongeveer 1 op 1 overnemen, maar ik gebruik liever iets minder. Natuurlijk met suikervrij eten raak je gewend aan minder zoet, dus dan heb je ook minder nodig. Meestal gebruik ik in een recept met 250 gram meel iets van 125 gram suikervervanger. Als er cacao bij zit (maakt bitter) dan iets meer! groetjes!

 2. jochem 7 jaar geleden

  Palmsuiker bevat net als bijvoorbeeld witte suiker en rietsuiker het element sacharose. Dit is suiker zoals we het kennen. Palmsuiker is echter ‘verontreinigd’ met verschillende nutrienten zoals eiwitten en mineralen.
  Kan dus eigenlijk niet anders dan dat dit een zelfde werking heeft op je bloedsuikerspiegel als suiker uit bijv. bieten. Maar wel lekker door de fijne smaak.

  • Auteur
   sharon 7 jaar geleden

   Zo simpel is het niet. De enige oplossing is eten en kijken wat het met je lichaam doet. Dit zegt men ook over fruit en dadels e.d. en toch heeft dit absoluut niet hetzelfde effect. Praktijk werkt anders dan kijken naar welke stoffen er in zitten. Waarschijnlijk omdat we eigenlijk weinig weet hebben van de werking van het lichaam.

 3. Sus 7 jaar geleden

  Na ruim 2 maanden keurig alles suikervrij te hebben gegeten, heb ik tijdens de kerst met de familie mee gegeten, meteen merkte ik dat ik onrustig werd en de hele nacht wakker lag van de hoeveelheid suiker. Ik ga meteen palmsuiker kopen voor als ik iets wil bakken voor oud en nieuw!!

 4. C M 6 jaar geleden

  Dag,

  Heb je ook recepten zonder palmsuiker/oersuiker e.d.?
  Ik wil zo graag echt suikervrij eten en alleen gebruik maken van honing, banaan, dadels oid om het zoeter te maken.

  Of kan ik in alle recepten die suikers gewoon weglaten? En zo nee, hoe zit het dan met de verhoudingen als ik het vervang door honing bijvoorbeeld?

  Vr. Groet

  • Sebastiaan Numan 6 jaar geleden

   kijk ook eens op voedzo.nl. Daar hebben we meer recepten met vruchten als zoetmaker

  • Drumles Den Haag 5 jaar geleden

   Ik gebruik ook alleen nog maar honing als zoetmaker. Toch is het lastig om te bakken zonder het effect van suiker, vind ik dan….Koekjes hebben gewoon een andere structuur als je er geen lading suiker in stopt. Voor mij nog best een hele zoektocht

   • E.N. 5 jaar geleden

    Honing, agave siroop en maple syrup geven het zelfde effect op de bloedbaan dan gewoon suiker.

    • Ireen 4 jaar geleden

     Is palmsuiker het zelfde als kokossuiker ??

 5. marlies 4 jaar geleden

  ik moet een taart bakken met kokosbloesemsuiker en wijnsteekbakpoeder erin.
  weet iemand waar ik dat door vervangen kan want ik vind het nogal prizig voor 1 taart

Pingbacks

 1. […] of kokosbloesemsuiker, ook wel Gula Java genoemd, is grove kokosbloesemsuiker uit Java of de Filipijnen. Deze kokossuiker komt van de zoete […]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*