Alles over oerzoet (oersuiker of sucanat)

Alles over oerzoet (oersuiker of sucanat)
augustus 2, 2012 sharon

In recepten voor suikervrij baksels wordt wel eens oerzoet of oersuiker gebruikt. Maar wat is dit eigenlijk? En is het wel suikervrij ‘ok’? Met zoveel suikervervangers op de markt is het soms best lastig om goede en betrouwbare informatie te vinden over al die suikervervangers. Vandaag over oerzoet!

Voedingsstoffen!

Oerzoet is ongeraffineerd gedroogd suikerrietsap. Alle voedingsstoffen zijn nog aanwezig, vandaar dat oerzoet dus ongeraffineerd genoemd wordt. Maar maakt dat het ook gezond?

Waar koop je het?

In de biologische winkel! Ik heb wel eens gehoord dat de Jumbo het ook verkoopt, maar ik heb het zelf nog niet gevonden.

Oerzoet en je bloedsuikerspiegel

Van oerzoet gaat je bloedsuikerspiegel wél schommelen. Dat is jammer, maar waar. De ene kan er ook beter tegen dan de ander. Ik kan er zelf goed tegen, ik krijg er geen last van als ik een muffin met oetzoet eet. Wel overigens wanneer ik 3 muffins met oerzoet eet.

Met mate!

Je moet altijd oppassen met suikervervangers. Altijd geldt, voor elke vervanger: met mate. Natuurlijk is het een veel betere optie dan koekjes uit de supermarkt of muffins met gewone suiker. Maar oerzoet is niet perfect, het geeft je een schommelende bloedsuikerspiegel én mensen kunnen na het eten van iets met oerzoet toch snackbehoefte krijgen, of neiging naar eetbuien. (terwijl suikervrij eten dit probleem juist minimaliseert). Als je dit bij jezelf merkt, vermijd de oerzoet dan liever. Probeer een andere vervanger uit, zoals palmsuiker of gewoon gedroogd fruit om te kijken of de reactie dan minder is.

Hoe dan ook: oerzoet is voor af en toe!

Comments (6)

  1. Eliane 7 jaar geleden

    Vraagje: als er in een recept 100 gram suiker staat, is het dan te vervangen door 100 gram oerzoet? Of zijn die verhoudingen anders? Heb oerzoet inmiddels in huis, maar nog niet uitgeprobeerd.

  2. Eliane 7 jaar geleden

    Sorry Sharon, zie dat je mijn vraag al hebt beantwoord onder het artikel over palmsuiker. Thanks!

    • Auteur
      sharon 7 jaar geleden

      no problem!

  3. Rose 4 jaar geleden

    Oerzoet heeft vele voordelen. Natuurlijk is het suiker dus beïnvloedt het je suikerspiegel. Maar het is volgens onderzoek gezonder dan geraffineerde suiker dus altijd meegenomen.
    Het is volgens Zwitsers onderzoek zelfs minder slecht voor je tanden dan geraffineerde suiker.

  4. Suuz 2 jaar geleden

    Vraagje: vers geperst suikkerrietsap; lage GI, vol met vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten. Gezond? Met mate? Of beter laten staan?

  5. Jeroen 9 maanden geleden

    Ik begrijp niet goed waarom dit suikervervanger wordt genoemd. Het is toch gewoon suiker? Stevia, aspartaam, ascesulfaam K zijn suikervervangers, niet?

Geef een reactie